Buurtnieuws
Kaartingen
Buurthuis Tuinwijk

Meteropname: hoe en wanneer worden de meterstanden opgevraagd?

Om je energiefactuur correct te berekenen, heeft Fluvius je meterstanden nodig. Die kan je eenvoudig online doorgeven, maar tweejaarlijks krijgen gezinnen zonder digitale teller ook een meteropnemer over de vloer. In 2023 is dit weer het geval. Hoe nemen ze contact met je op? En hoe herken je een Fluvius-meteropnemer?

Online of bij je thuis.

Fluvius vraagt jaarlijks voor niet digitale tellers je meterstanden op, meestal in dezelfde periode van het jaar. Dat doen zij op twee manieren:

  • Je krijgt een brief of e-mail met de vraag om je meterstanden online door te geven. Dat doe je op deze pagina.
  • Elke twee jaar komt een meteropnemer bij je thuis de standen opnemen. Ben je niet thuis, dan laat hij of zij een briefje achter met een nieuw tijdstip. Doe je ook de volgende keer niet open, dan sturen zij je een brief met de vraag om je meterstanden online door te geven of een nieuwe afspraak te maken.

Fluvius vraagt nooit naar je meterstanden via de telefoon. Zij bellen enkel om een afspraak te maken indien nodig!!

Af en toe krijgt Fluvius bezorgde oproepen van klanten die zich afvragen of de persoon voor de deur wel een echte meteropnemer is. Hoe herken je een meteropnemer van Fluvius? Gelukkig kan je enkele eenvoudige checks doen om zeker te zijn dat het een echte medewerker van Fluvius is. Laat je niet in de luren leggen: een officiële meteropnemer herken je met deze vier tips.

Af en toe komen bij Fluvius of de politie meldingen binnen van mensen die zich valselijk voordoen als meteropnemer. Soms gaat het om verkopers die je een energiecontract willen laten ondertekenen. In sommige gevallen zijn het dieven die met een list je huis proberen binnen te komen. Met deze tips herken je een meteropnemer van Fluvius.  

Zo herken je een Fluvius-meteropnemer.

Dat je niet zomaar iedereen binnenlaat, is de logica zelf.

Maar hoe herken je een echte meteropnemer?

  • draagt een uniform met het Fluvius-logo
  • heeft een officiële badge bij
  • rijdt altijd in een officiële Fluvius-wagen
  • verkoopt niets en legt geen contracten voor.

Met de uitrol van de digitale meter is het binnenkort niet meer nodig om de meterstanden in elke woning op te nemen. Tot het zover is, stuurt Fluvius nog steeds elke twee jaar een medewerker van Fluvius langs om de meterstanden van je verbruik te noteren.

Een meteropnemer herken je aan het uniform met Fluvius-logo. Ze rijden ook steeds in een officiële Fluvius-wagen. Een medewerker van Fluvius zal nooit langskomen zonder de gepaste outfit of auto. Zo kan je op het eerste zicht al meteen een meteropnemer herkennen. Om helemaal zeker te zijn, vraag je naar de Fluvius-badge. Elke meteropnemer heeft die bij. Op de badge staat het Fluvius-logo en een foto van de meteropnemer. Je hebt altijd het recht om de badge op te vragen.  

Meteropnemers verkopen niets.

Een medewerker van Fluvius noteert enkel de meterstanden van je gas- en elektriciteitsmeter en vertrekt meteen daarna. Hij zal je dus nooit vragen om een leveringscontract te ondertekenen of iets te kopen. 

Wat als je twijfelt?

Het is jouw woning. Je bent nooit verplicht om iemand binnen te laten. Laat onbekenden ook nooit alleen rondlopen in je huis. Een medewerker van Fluvius zal je enkel vragen waar de meters zich bevinden. Het is de normale gang van zaken om mee te gaan en de meter te tonen. Heb je alle checks uitgevoerd en klopt er iets niet? Laat hem of haar niet binnen, meld ons het voorval en dien een klacht in bij de FOD Economie.
Komen ze toch binnen zonder jouw toestemming, bel dan 112.

Heb je een digitale meter?

Dan worden je meterstanden automatisch doorgegeven aan je energieleverancier. Dat gebeurt telkens op de eerste dag na je vaste meteropnamemaand. Is dat bijvoorbeeld april, dan wordt je meterstand van 1 mei gebruikt voor je jaarafrekening. In dit geval hoef je dus zelfs niets online in te geven en komt er geen meteropnemer langs.

Daarnaast zijn er nog een aantal specifieke momenten waarop je je meterstanden doorgeeft:

  • Je wisselt van energieleverancier: zo kan je oude leverancier een correcte slotfactuur maken en beschikt je nieuwe leverancier over de juiste beginmeterstanden.
  • Je verhuist: via het energieovernamedocument bezorg je jouw energieleverancier een correcte eindmeterstand. Lees meer op onze pagina over verhuizen.
  • Extra info nodig: in bepaalde gevallen, zoals ontbrekende of foutieve meterstanden, kan jij, je energieleverancier of Fluvius een niet-periodieke meteropname aanvragen.