Kaartingen
Buurthuis Tuinwijk

Noodnummer 112 krijgt keuzemenu.

noodnummer 112 max 760x0

Vanaf 11/02/2020 moet je maar één noodnummer meer onthouden: 112!

Dankzij de invoering van een keuzemenu hoef je het nummer van de hulpdienst die je nodig hebt niet meer te onthouden. Dankzij dit menu geef je aan of je de brandweer, de ambulance of de politie wenst te bereiken en word je rechtstreeks doorverbonden met de juiste noodcentrale. Hierdoor wordt vermeden dat je oproep moet worden doorgeschakeld en tijd verliest in noodsituaties.

Zó werkt het keuzemenu bij 112
Bel het noodnummer 112;
Luister naar de boodschap en maak je keuze:
Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1;
Voor politie, druk 2;

Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap 1 keer herhaald.
Daarna krijg je de vraag om aan de lijn te blijven tot een operator je oproep beantwoordt.
Geef je geen keuzenummer in, dan wordt je automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Dankzij het keuzemenu kunnen bellers sneller en efficiënter geholpen worden omdat ze meteen in de juiste noodcentrale terecht komen. Bijkomend pluspunt: er blijven meer lijnen vrij omdat operatoren in de noodcentrales geen tijd moeten spenderen aan het doorschakelen van oproepen.

Meer info

Hoe bel je de hulpdiensten?
Heb je een eerstehulpopleiding gevolgd? Blijf dan best zelf bij het slachtoffer en vraag aan een omstaander om te alarmeren. Als de omstaander ergens anders moet gaan bellen omdat hij geen gsm heeft, vraag dan om nadien terug te keren en verslag uit te brengen van het gesprek. Zo ben je er zeker van dat de alarmering (correct) gebeurd is.

Ben je helemaal alleen? Roep eerst om hulp! Als er niemand komt opdagen, verwittig dan zelf gespecialiseerde hulp.

Bron: Rode Kruis Vlaanderen